Ik wil therapie

Je bent het zat, je wil verandering. De onrust en pijn zitten in je lijf en je hoofd draait vaak overuren. Het is een hele stap voor je om hulp te vragen, want je doet het liever alleen. Maar goed, dat heb je al lang genoeg geprobeerd en hier zit je en er is nog weinig veranderd. Eigenlijk heb je er weinig vertrouwen in maar je bent er ook moe van die eeuwige cirkelgedachten in je hoofd en als je nog langer doorloopt heb je het gevoel door de bodem heen te zakken. Hoe veel signalen moet je lichaam nog geven voordat je aan de rem gaat trekken? Je weet het eigenlijk al: ik wil therapie.

Kies voor jezelf, ik ga graag met je op pad!

Mensen vragen vaak aan mij: “Hoe werk je Ike, wat gaan we doen?” Dan denk ik vaak: geen idee, maar dat kan ik natuurlijk niet opschrijven want dan stop je acuut met lezen. Toch is het zo, want elk mens is uniek, elk verhaal, elk echtpaar, elk gezin. Ik werk niet met standaard boekjes of trainingen. Ik voel me altijd een puzzelaar, ik observeer, analyseer en langzaam maar zeker ontdekken we samen. Ook ben ik een open boek, neem je mee in wat ik zie, denk of voel. Daar doe ik niet zo geheimzinnig over en ik hoor vaak terug dat mensen dit vertrouwen geeft.

Je lichaam liegt niet

Je zult je verbazen over wat je lichaam je allemaal te vertellen heeft. Immers het lichaam liegt niet – en wat je zelf al lang niet meer merkt kan in de therapie opeens zichtbaar worden. Hoe waardevol is het dat je lichaam signalen geeft! Deze zijn bedoeld om je te helpen. Ik geef terug, reageer op wat je doet en dat maakt het heel concreet. Mijn therapie gaat verder dan het “denkbrein” of “praatbrein”. 

Je bent toe aan iets nieuws

Ik ga niet onnodig in het verleden graven. Natuurlijk kan het wel relevant zijn en dan is het zinvol om het mee te nemen. Je bent namelijk niet zomaar geworden wie je bent. Maniertjes die in het verleden heel handig waren voor jou kunnen toe zijn aan verandering. Dan denk ik altijd: dat was toen heel handig, bedankt dat het hielp, maar nu ben ik toe aan wat nieuws. Ontwikkelingstrauma kan verandering in de weg zitten. Dit kan ontstaan in situaties waar je langdurig niet begrepen bent.

Een probleem heb je nooit alleen

Tenslotte, een probleem heb je nooit alleen, dus ook je vrienden, familie zullen vast merken dat er wat is. Zo kan het ook zomaar gebeuren dat we hen ook eens uitnodigen mee te komen. Ik schrijf bewust ‘we’, want tijdens de therapie gaan we samen aan de slag. Jou zomaar iets door de neus boren, daar houd ik niet zo van.

Hoogbegaafd en trauma

Hoogbegaafden hebben ook te maken met trauma. In december volgde ik de masterclass “Trauma & gehechtheid: de taal van het lichaam” bij Linda Riemsdijk.  Veel

Read More »
Hoogbegaafd en niet gehandicapt

Ik heb geen handicap

Dit blog van Anika Smits gaat over haar uitspraak dat zij niet gehandicapt is. Zij is sensitief, getalenteerd. Zij is anders, niet gehandicapt.

Read More »